دلیل و مزیت رنگ بندی کلاه های ایمنی
کلاه ایمنی علاوه بر محافظت از سر در برابر عوامل آسیب زا محیط های کاری مثل ضربه، جریان برق، سقوط و… کاربرد دیگری نیز دارد. رنگ بندی کلاه های ایمنی در واقع با هدف شناسایی و تشخیص سریع تر افراد و وظایف آنها در محیط های کاری مختلف ایجاد شده است. برای مثال در صورت بروز یک مشکل احتمالی میتوان از طریق رنگ کلاه کارکنان به سرعت فرد مورد نظر برای حل آن مشکل را بدون شناسایی تصادفی و تلف شدن وقت پیدا کرد. در انتخاب رنگ برای کلاه های ایمنی معمولا از رنگ های روشن به دلیل دید بهتر و قابل تشخیص بودن آنها از دور، استفاده میشود.
پس رنگ بندی کلاه های ایمنی برای جلوگیری از تاخیر در حل مشکلات و رفع سریع مسائل میباشد. در این مقاله معنی هر رنگ کلاه را بررسی کرده ایم و همچنین کاربرد آنهارا در مشاغل مختلف نیز توضیح داده ایم.
معنی و انواع رنگ بندی کلاه ایمنی
کلاه های ایمنی در کل دارای 9 رنگ مختلف هستند که هرکدام معنی متفاوتی دارند و همچنین نشان دهنده جایگاه و وضایف کارکنان در محیط های کاری میباشند. این 9 رنگ شامل رنگ های سفید، طوسی، آبی، سبز، قهوه ای، نارنجی، زرد، مشکی و قرمز است. در ادامه معنی و کاربرد هر کدام را بررسی خواهیم کرد.
کلاه ایمنی سفید
کلاه ایمنی سفید در صنایع مختلف نشانگر افراد رده بالا و مهم در آن پروژه مانند مهندسین، کارفرما ها، ناظران یا مدیران است. این رنگ دید بالایی دارد و در صنایع مختلف مثل غذایی، دارویی، ساختمانی و… کاربرد دارد.
کلاه ایمنی قرمز
رنگ قرمز در کلاه های ایمنی نشانه خطر و شرایط اضطراری است و همچنین باعث جلب توجه و هشدار نیز میشود. در تمام کشور های دنیا، کلاه ایمنی قرمز رنگ با همین نماد شناخته میشود. بنابراین این رنگ از کلاه ایمنی مخصوص آتش نشان ها و نیروهای اطفاء حریق میباشد و در سایر مشاغل کلاه ایمنی قرمز آنچنان مورد استقاده قرار نمیگیرد.
کلاه ایمنی زرد
پر مصرف ترین رنگ کلاه ایمنی در کارگاه های ساختمان سازی و دیگر صنایع رنگ زرد است، این رنگ برای مشاغل مختلف کاربرد دارد و قابل استفاده برای کارگران و اپراتور ها در تمامی پروژه ها، کارگاه های ساختمانی یا کارخانجات میباشد.
کلاه ایمنی آبی
افراد مشغول در مخابرات برق، صنعت برق، کارمندان بخش تعمیرات، نجاران، اپراتور های فنی و تکنسین های برق از کلاه ایمنی آبی استفاده میکنند. طبق استاندارد رنگ کلاه ایمنی، آبی دارای قابلیت تشخیص بالایی میباشد و به همین دلیل کارکنان مختلف و زیادی میتوانند از آن استفاده کنند.
کلاه ایمنی نارنجی
این رنگ کلاه برای جاده و راهسازی استفاده میشود. افراد خدمه جاده مانند مسئولان ترافیکی و بالابر، رانندگان باربری، راهسازان و اپراتور های جرثقیل از کلاه ایمنی نارنجی استفاده میکنند. این رنگ برای اپراتور های زمین و فنی نیز کاربرد دارد و به ندرت ممکن است کلاه ایمنی نارنجی بر سر کارگران ساختمانی نیز دیده شود.
کلاه ایمنی سبز
مسئولین ایمنی، مهندسین بهداشت و افراد خدمات فنی در کارگاه های ساختمانی و دیگر پروژه ها از کلاه ایمنی سبز استفاده میکنند. در صورت بروز مشکلات ایمنی، اسیب دیدگی های شدید یا نیاز به کمک های اولیه باید به دنبال افراد با کلاه ایمنی سبز بود.
کلاه ایمنی طوسی
کلاه ایمنی خاکستری یا طوسی دید بالایی ندارد اما ایمنی خوبی دارد و به همین دلیل بازدید کننده ها، مهمان ها و پیمانکاران در پروژه های ساختمانی یا دیگر کارگاه ها از این رنگ کلاه استفاده میکنند زیرا نیازی به تشخیص سریع این افراد نیست اما هنگام وقوع حوادث احتمالی این کلاه میتواند ایمنی را برایشان فراهم کند.
کلاه ایمنی قهوه ای
این رنگ کلاه ایمنی مخصوص افرادی است که در محیط هایی با دمای بسیار بالا فعالیت میکنند، مانند کارگاه های ریخته گری، آزمایشگاه، جوشکاری و دیگر صنایع. این کلاه ها برای حفاظت از سر در برابر حرارت یا نور شدید خورشید طراحی و ساخته شده اند.
کلاه ایمنی مشکی
از این رنگ کلاه به طور معمول بازرسان ایمنی یا سرپرستان استفاده میکنند. این رنگ نیز به راحتی قابل تشخیص است و در صورت بروز مشکل میتوان به سرعت بازرسان را از وجود مشکل مطلع کرد.
در ادامه به بررسی رنگ کلاه های ایمنی در شغل های مختلف میپردازیم.
رنگ کلاه ایمنی در صنعت برق
رنگ بندی کلاه ایمنی در صنعت برق به عواملی مانند نوع کلاه ایمنی و کاربرد آن کلاه بستگی دارد.
کلاه ایمنی نوع A برق: این نوع کلاه از سر فقط در برابر ضربات فیزیکی اجسام یا سقوط آنها حفاظت و میکند و در رنگ های سفید، آبی، یشمی یا طلایی مورد استفاده قرار میگیرند.
کلاه ایمنی نوع B برق: این نوع کلاه ایمنی عایق برق علاوه بر ضربه، در برابر شوک های الکتریکی ناشی از ولتاژ فشار قوی یا ضعیف از سر محافظت میکند و در رنگ های سفید، آبی، زرد، نارنجی، یشمی یا طلایی وجود دارند.
رنگ کلاه کارکنان برق برحسب مسئولیت و نوع کار نیز دارای دسته بندی جدا گونه ای میباشد.
رنگ یشمی: کارکنان واحد ایمنی
رنگ زرد: برقکاران
رنگ سفید یا طلایی: مهمان ها
رنگ قرمز: واحد آتش نشانی
رنگ کلاه ایمنی مهندسی
کلاه ایمنی مهندسان از جمله مهندس عمران، مهندس معمار، مهندس ناظر و همچنین مدیران پروژه و… برای شناسایی راحت تر و سریع تر این افراد سفید میباشد.
برای خرید کلاه ایمنی مهندسی با کیفیت و قیمت مناسب، ما کلاه ایمنی هترمن MK8 را پیشنهاد میکنیم. تمامی کلاه ها دارای رنگ بندی کامل نیز میباشند.
رنگ کلاه ایمنی آتش نشانی
کلاه های ایمنی در آتش نشانی دارای رنگ های قرمز، زرد و سفید است که این رنگ ها نشان دهنده موقعیت و وظایف هر فرد مییباشد.
کلاه قرمز: آتش نشان های سطح عملیاتی، استفاده در محیط های خارجی
رنگ زرد: برای استفاده در محیط های داخلی
کلاه سفید: فرمانده ها
رنگ کلاه ایمنی در کارگاه های ساختمانی
در کارگاه های ساختمانی همانطور که گفتیم تشخیص و شناسایی سریع افراد از اهمیت زیادی برخوردار است بنابراین افراد با وظایف و کار متفاوت دارای کلاه هایی با رنگ های مختلف میباشند. مهندسان و مدیران کلاه سفید، مسئول نظارت بر کارکنان کلاه ایمنی قرمز و سایر کارگران با وظایف اجرایی و عملیاتی از کلاه ایمنی کارگری زرد رنگ استفاده میکنند.
رنگ کلاه ایمنی در معدن
افراد مشغول به کار در معدن از کلاه ایمنی سفید استفاده میکنند. این کلاه ها دارای پوسته ضخیم تری نسبت به سایر کلاه های ایمنی برای حفاظت بیشتر در برابر ضربه هستند زیرا احتمال ریزش سنگ از دیوار ها و سقف زیاد است و نیاز به مقاومت بالاتری نیز وجود دارد.
رنگ کلاه ایمنی شرکت ملی نفت ایران
در شرکت ملی نفت ایران رنگ کلاه های ایمنی میتوانند معانی مختلفی داشته باشند، در ادامه آنهارا بررسی میکنیم.
نارنجی: مهمان ها و بازدید کننده ها
سبز: بازرسی فنی
زرد: ایمنی و محیط زیست
آبی: تعمیرات و مخابرات
قرمز: واحد آتش نشانی
طوسی: مدیران ارشد
سفید: عملیات و بهره برداری
فروشگاه میلاد سیفتی ارائه دهنده انواع کلاه ایمنی با کیفیت و با بهترین قیمت، همراه با رنگ بندی کامل.