هارنس (Harness) مجموعه ای از تسمه های متصل به هم است که برای کنترل موجودات زنده و یا اجسام از آن استفاده می شود. هارنس ها درانواع مختلف مانند هارنس کودکان، حیوانات، ایمنی و… موجود هستند. هارنس ایمنی یکی از مهم ترین انواع هارنس است که کاربرد آن حفظ تعادل و جلوگیری از سقوط افراد در ارتفاعات است. این کمر بند ایمنی دور نیم تنه، ران ها و کتف افراد قرار می گیرد و از طریق یک قلاب و طناب به یک نقطه ثابت متصل می شود. کمربند ایمنی هارنس یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات در مشاغلی است که فعالیت آنها درارتفاع انجام می شود. طراحی این وسیله به صورتی است که می توان آن را به راحتی مانند یک کوله پشتی از روی لباس به تن کرد. هم چنین هارنس ایمنی هیچ مزاحمتی برای کاربران هنگام فعالیت ایجاد نمی کند. یکی دیگر از کاربرد های این هارنس، اتصال آن به چتر نجات خلبانان برای فرود ایمن و آسان می باشد. به همین دلیل به آن کمربند پاراشوتی هم می گویند.

هارنس ایمنی

اجزای کمربند ایمنی هارنس

اجزای تشکیل دهنده هارنس ها بستگی برند و شرکت تولید کننده آنها دارد و ممکن است در بعضی موارد با هم متفاوت باشد.  تسمه های پارچه ای مخصوص، حلقه های D شکل، لنیارد های قابل تنظیم و اتصالت تسمه ای از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ی هارنس هستند که در ادامه به بررسی جزئی تر این اجزا می پردازیم.

حلقه ابزار هارنس: در بیشتر هارنس ها چهار حلقه برای حمل دیگر ابزار و وسایل جانبی قرار داده شده است. ممکن است در بعضی از هارنس ها این تعداد بیشتر یا کمتر باشد. هم چنین قابلیت اضافه یا کم کرد این حلقه ها در بعضی از مدل ها وجود دارد. باید توجه داشته باشید که هیچگاه از این حلقه ها برای اتصال طناب استفاده نکنید.

 سگک: سگک ها اغلب یک یا دو قسمت فلزی دارند و در کنار حلقه ها قرار می گیرند. از سگک ها برای تنظیم هارنس استفاده می شود.

حلقه پا: این حلقه ها دور ران پای افراد قرار می گیرند. پد های نرمی که بر روی این حلقه ها وجود دارد موجب راحتی کاربر می شود. در مدل های جدید هارنس این حلقه ها قابل تنظیم هستند.

حلقه ی بالا کشی: برای اتصال طناب دوم از این حلقه ها که در پشت هارنس قرار دارد استفاده می شود. توجه کنید که هیچ وقت از این حلقه برای فرود یا حمل بار استفاده نکنید.

حلقه حمایت: این حلقه محکم ترین قسمت هارنس است که کارابین پیچ را در هنگام فرود به این حلقه متصل می کنند. توجه کنید که تسمه و طناب هیچ گاه به حلقه ی فرود متصل نشوند.

نوار کشی: این نوار ها تسمه هایی قابل تنظیم هستند که بین حلقه های پا و کمربند قرار دارند. در مدل های دراپ سیت قابلیت جدا کردن این تسمه ها وجود دارد.

نقاط اتصال: به دو نقطه که حلقه ی فرود را بدنه ی هارنس وصل می کنند نقاط اتصال می گویند. نقطه ی شکست این نقاط 1200 تا 1400 کیلوگرم می باشد.

لنیارد: لنیارد وسیله ای است که یک طرف آن به پشت هارنس و طرف دیگر آن با یک قلاب به یک نقطه ثابت متصل می شود. طول استاندارد این وسیله 1.5 متر می باشد. لنیارد باید حداقل تحمل وزن تا 2000 کیلوگرم را داشته باشد تا بتواند از آسیب های احتمالی ناشی از سقوط بکاهد.

هارنس ایمنی

انواع کمربند ایمنی هارنس

همانطور که گفته شد، از هارنس ایمنی برای محافظت از افراد در ارتفاعات استفاده می شود. هارنس های ایمنی بر اساس کاربردی که دارند به چند دسته تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

هارنس کار در ارتفاع

این هارنس برای استفاده در ارتفاعات مختلف استفاده می شود. در فعالیت هایی مانند کوهنوردی، چتر بازی، بانجی جامپینگ و… از این وسیله استفاده می شود. همچنین حلقه هایی که بر روی این وسیله تعبیه شده است، این امکان را به کاربر می دهد که دیگر لوازم و تجهیزات مورد نیاز خود را به آن متصل کند. قلاب هایی که در قسمت جلو، پشت و کنار هارنس ایمنی قرار دارند ایمنی این وسیله را افزایش می دهند.

هارنس کوهنوردی

این هارنس در فعالیت های کوهنوردی استفاده می شود. در قسمت کتف، ران و کمر این هارنس تسمه و تشک ضربه گیر قرار داده شده است که موجب راحتی افراد هنگام فعالیت می شود. طراحی حلقه های این وسیله به گونه ای است که وزن افراد را بین قسمت های مختلف به خوبی تقسیم می کند. هم چنین این هارنس علاوه برکوهنوردی در عملیات امداد و نجات یا چاه های کم عمق هم مورد استفاده قرار می گیرد. هارنس کوهنوردی پیشرفته تر و گران تر از هارنس ایمنی می باشد.

هارنس فول بادی

نام دیگر این هارنس سیستم جلوگیری از سقوط یا هارنس موقعیت گیری می باشد.  این نوع هارنس برای افرادی که از دکل ها بالا می روند و در قسمتی از آن مستقر می شوند مناسب می باشد. این محصول برای استفاده در موقعیت هایی که افراد معلق هستند مناسب نمی باشد. این وسیله برای موقعیت دهی به افراد، به صورتی که دستان آنها آزاد باشند کاربرد دارد.

هارنس سیمبانی

این نوع هارنس که شبیه به کمربند شلوار است، به کمر کاربر و ستونی که بر روی آن کار می کند متصل می شود. افراد شاغل در دکل های مخابراتی از این وسیله استفاده می کنند. به این صورت که قلاب این هارنس به دور دکل وصل می شود و فاصله ی کاربر و دکل ثابت می ماند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *